PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

Tweede Kamer wil positie openbare bibliotheken versterken

Afdrukken

16 mei 2014 Robertine Romeny 0 reacties

De Tweede Kamer wil een versterking van de positie van openbare bibliotheken. Dit bleek gisteren tijdens een levendig debat over de nieuwe bibliotheekwet (Wsob).

Het debat is geschorst, maar de teneur gaat onmiskenbaar de goede kant op, zegt Francien van Bohemen, bij de VOB verantwoordelijk voor PA/PR. Zo willen PvdA en SP dat de Bibliotheekmonitor wordt benut om de beschikbaarheid van openbare bibliotheken voor alle inwoners in kaart te brengen.  ‘De Bibliotheekmonitor bestaat al, maar wordt nu nergens specifiek voor gebruikt. Het is meer nice to have. Jacques Monasch van de PvdA bepleit om hem als instrument in te zetten om te controleren of gemeenten de toegang tot openbare bibliotheken voldoende waarborgen.’

 

De Bibliotheekmonitor geeft jaarlijks een overzicht van de hoeveelheid bibliotheken in Nederland en de beschikbaarheid daarvan voor Nederlandse burgers. De uitkomst van de Bibliotheekmonitor wordt besproken tijdens een tweejaarlijkse landelijk overleg tussen bibliotheken, gemeenten, provincies en het ministerie van OCW. ‘Als het voorstel van Monasch wordt aangenomen, wordt de transparantie van het bibliotheeknetwerk groter en krijgen de openbare bibliotheken meer inspraak over hun eigen bestemming. Door dit overleg kunnen we eventuele problemen vroegtijdig signaleren en gezamenlijk zoeken naar een gepaste oplossing.’

 

Ook pleiten de meeste fracties voor een Nationale Bibliotheekpas, die bibliotheekleden toegang geeft tot zowel de digitale als de fysieke bibliotheek. Van Bohemen: ‘Daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer. Ze vinden het logisch dat papieren en digitale boeken samen in één pas geïntegreerd worden.’

 

Daarnaast biedt de pas de leden automatisch toegang tot alle openbare bibliotheken van Nederland. Gebruikersonderzoek toont aan dat gebruikers dit als de belangrijkste vernieuwing van het bibliotheeklidmaatschap zien. Volgens de bibliotheken is de Nationale Bibliotheekpas essentieel om de dienstverlening van de bibliotheken uit te breiden en te moderniseren.

 

Een verslag heet van de naald van het Kamerdebat is te lezen op Telegraaf.nl onder de kop ‘Frontale botsing over toekomst bibliotheek’. Hier valt te lezen dat VVD’er Arno Rutte fractievoorzitter Norbert Klein van 50Plus voor ’communist’ uitmaakte, omdat deze het aantal bibliotheekfilialen wil laten afhangen van het inwonertal van een gemeente. En SP-Kamerlid Jasper Van Dijk ‘schoot vanaf de linkerzijde met scherp’. De SP wil dat in de wet komt te staan dat er in elke gemeente minstens één bieb moet blijven. De PvdA en de VVD willen dit aan de gemeente overlaten.

 

Gisteren zijn alle amendementen ingediend en besproken. Het volgende debat begint met de reactie van de minister gevolg door de tweede termijn. Het is nog niet bekend wanneer dat plaatsvindt.

 

Zie ook:

- Morgen debat Bibliotheekwet Tweede Kamer (mei 2014)

- Bibliotheek in Hema, Ikea, Dirk en pompstations? (februari 2012)

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
 

PERSONALIA

Philippe Robbers treedt vanaf 14 maart in dienst bij CB als sales- en accountmanager digitale media. PERSONALIA

NIEUWSBRIEF

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer per week de laatste ontwikkelingen en actualiteiten uit het boekenvak in uw mailbox.

Nieuws?

Geef het door aan via de mail: redactie@boekblad.nl of bel: (030) 763 1264.

Pubmedia

Boekblad is een uitgave van PubMedia.
© 2016 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.