• Elvis Peeters wint Ultima Letteren
    Elvis Peeters wint Ultima Letteren

    Elvis Peeters, pseudoniem van het schrijversduo Nicole Van Bael en Jos Verlooy, heeft de prestigieuze prijs Ultima Letteren gewonnen. De jury looft hoe Elvis Peeters te werk gaat: altijd bescheiden en met een constante, hoge kwaliteit. 'Telkens is hun werk geëngageerd en daagt het uit om na te denken over actuele en belangrijke thema’s,' aldus de jury.

    1 mei 2024
  • Hebban Boek van de Maand is 'Fatsoenlijke mensen stelen olifanten' van Peter Hammarbäck
    Hebban Boek van de Maand is 'Fatsoenlijke mensen stelen olifanten' van Peter Hammarbäck

    Fatsoenlijke mensen stelen olifanten van Peter Hammarbäck is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in mei. De redactie noemt het een roman vol luchtigheid, bizarre taferelen en humor, maar wel één die je aan het denken zet. 'Een niet-moraliserend boek dat je even aan de buitenwereld doet ontsnappen, maar met de duidelijke boodschap dat dieren slachtoffers zijn van de mens,' aldus Hebban.

    1 mei 2024
  • Athenaeum Boekhandel zamelt geld in voor PEN
    Athenaeum Boekhandel zamelt geld in voor PEN

    Athenaeum Boekhandel zamelt op Bevrijdingsdag geld in voor PEN – de organisatie die zich internationaal inzet voor het bewaken van de vrijheid van meningsuiting en het rechte op vrije expressie. Athenaeum doet dat door mee te doen aan de Vrijheidsmaaltijd die het Nationaal Comité 4 en 5 mei in heel Nederland organiseert. De boekhandel deelt op 5 mei voor de ingang van het filiaal aan het Spui in Amsterdam de vrijheidssoep van Nick Toet en alcoholvrij bier uit. Starttijd: 12.30 uur. Iduna Paalman draagt een half uur later een vrijheidsgedicht voor dat ze speciaal voor de gelegenheid heeft geschreven.

    30 april 2024
  • Commissariaat voor de Media: 3 handhavingszaken in 2023
    Commissariaat voor de Media: 3 handhavingszaken in 2023

    Het Commissariaat voor de Media heeft vorig jaar drie keer moeten handhaven in het kader van het toezicht op de wet op de vaste boekenprijs. Dat is op te maken uit het jaarverslag dat vrijdag is gepubliceerd. Daarnaast heeft het CvdM vorig jaar 21.556 nieuwe titels geregistreerd. Sinds de organisatie in 2005 het toezicht kreeg, zijn in totaal 394.956 boeken geregistreerd. Jaarlijks beantwoordt de organisatie circa 3.000 vragen over de wet – vooral ict-gerelateerd. Het toezicht kostte vorig jaar 280.000 euro.

    29 april 2024
  • Boekhandel Rokko (Gent) is terug
    Boekhandel Rokko (Gent) is terug

    Boekhandel Rokko in Gent heeft een doorstart gemaakt. De eigenaresse had de winkel met focus op queerboeken, feministische verhalen en literatuur medio vorig jaar gesloten omwille van persoonlijke redenen. Zes vaste klanten vond dat het zo jammer dat de 'zachte plek waar je je meteen welkom voelde' verdween, zoals ze vertellen in Het Nieuwsblad, dat ze een coöperatie opzetten om een soortgelijke winkel onder dezelfde naam op te zetten. Dit keer wel dichterbij het centrum, op de Steendam.

    29 april 2024
  • Voormalig boekbinderij Hexspoor nummer 1 als beste fulfilment bedrijf
    Voormalig boekbinderij Hexspoor nummer 1 als beste fulfilment bedrijf

    Hexspoor E-fulfilment uit Boxtel staat op de eerste plaats van de Emerce100 in de categorie ‘Fulfilment warehousing’. Hexspoor mag zich hiermee het beste fulfilment bedrijf van Nederland noemen. Hexspoor e-fulfilment is binnen die betreffende categorie het enige bedrijf dat een score van zes sterren krijgt.

    Hexspoor verzorgt de logistiek van webshops van internationale A-merken en Nederlandse (non-profit) organisaties. Eerder dit jaar ontving Hexspoor ook al haar zevende Gazellen award als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

    26 april 2024
  • Twee keer Gouden Boek voor Bobbi
    Twee keer Gouden Boek voor Bobbi

    Vandaag zijn Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer van Monica Maas en Ingeborg Bijlsma bekroond met een Gouden Boek. Van de boeken werden sinds het verschijnen in 2005 en 2007 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Monica Maas en Ingeborg Bijlsma werden beiden thuis verrast met de unieke oorkonde. Zij kregen deze uit handen van Kluitman-uitgever Mariska Budding. 

    24 april 2024
  • Lidy van Marissing wint Sybren Poletprijs
    Lidy van Marissing wint Sybren Poletprijs

    De Sybren Poletprijs 2024 is toegekend aan schrijver en dichter Lidy van Marissing, zo werd bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof.

    De jury stelt zeer onder de indruk te zijn van Van Marissings oeuvre, 'dat het verdient om uit het rijtje neo-avant-gardisten te worden gelicht en op zijn eigen merites gelezen en herlezen moet worden. Het is het voluit waard, dit bijzondere schrijverschap dat meer dan een halve eeuw lang op een zeer vindingrijke, steeds weer nieuwe wijze getuigt van betrokkenheid, speelsheid, verwondering en nieuwsgierigheid.’

    De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015). De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt en is met een geldbedrag van 35.000 euro een van de grootste van Nederland.

    De prijs wordt op woensdag 19 juni - de honderdste geboortedag van Sybren Polet - uitgereikt tijdens een feestelijk programma rondom Van Marissings werk in De Brakke Grond te Amsterdam.

    24 april 2024
  • De Fontein schenkt 800 exemplaren 'Het mysterie van Haamstede' aan scholen
    De Fontein schenkt 800 exemplaren 'Het mysterie van Haamstede' aan scholen

    Achthonderd leerlingen van scholen op Schouwen-Duiveland krijgen van uitgeverij De Fontein Het mysterie van Haamstede van Jeroen Blankendaal cadeau. De Fontein geeft aan dat de actie gekoppeld is aan een leesbevorderingstour die start op 5 juni, in het kader waarvan Jeroen Blankendaal langs 21 basisscholen zal gaan. 'Het doel van de tour is het verhogen van het leesplezier van de leerlingen om daarmee ook de leesmotivatie te bevorderen. (...) Scholenkoepels en onafhankelijke basisscholen op Schouwen-Duiveland en de Bibliotheek Oosterschelde slaan de handen ineen om meer kinderen enthousiast te maken voor lezen,' aldus De Fontein. De leesbevorderingstour duurt vier weken.

    24 april 2024
  • Nominaties C. Buddingh'-prijs bekend
    Nominaties C. Buddingh'-prijs bekend

    De volgende vier bundels zijn genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024: De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe, De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck, Indolente van Dewi de Nijs Bik en Rozige Maanvissen van Sytse Jansma. De jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger koos de vier uit een totaal van 24 ingezonden bundels. 

    De C. Buddingh’-prijs bekroont het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar en wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt. De winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2024 wordt op zaterdag 1 juni bekendgemaakt in het radioprogramma Een uur Cultuur. Op zaterdag 8 juni staan de dichters samen op Poetry International Festival Rotterdam. Vorig jaar ging de prijs naar Alara Adilow.

    23 april 2024
Meer nieuws laden...