PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

Minister Bussemaker positief over e-boeken gratis beschikbaar stellen

Afdrukken

5 juni 2014 Mandy den Engelsman 2 reacties

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft positief gereageerd op het PvdA-voorstel om het lenen van e-boeken gratis te maken voor jongeren tot en met 18 jaar. Bussemaker werkt aan een nieuwe Bibliotheekwet.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Op 15 mei diende PvdA-Kamerlid Jacques Monasch een amendement voor de Bibliotheekwet, dat onder meer het lenen van e-boeken in bibliotheken gratis moet maken. Jongeren tot en met 18 jaar zouden dan vooral gratis toegang moeten krijgen tot digitale studieboeken en literatuur. Wat er onder ‘literatuur’ – vakliteratuur of fictie – wordt verstaan is niet gespecifieerd.

 

Kamerleden Arno Rutte (VVD) en Vera Bergkamp (D66) plaatsten een kanttekening bij het voorstel: zorgt het er niet voor dat er minder geld overblijft voor de aanschaf van e-boeken in het algmeen? Bussemaker zei dat dat afhangt van de onderhandelingen met de uitgevers.

 

Naast het voorstel van Monasch pleitten andere Kamerleden onder meer voor een Nationale Bibliotheekpas die toegang geeft tot alle fysieke en digitale bibliotheken in Nederland en ze willen dat de Bibliotheekmonitor beter wordt benut. Een aantal Kamerleden stelde voor dat elke gemeente over een bibliotheek moet beschikken. Bussemaker heeft al eerder aangegeven daarin niet mee te willen gaan.

 

Deze amendementen zijn op 15 mei ingediend, maar werden pas afgelopen dinsdag besproken. Toen liet Bussemaker zich positief uit over de voorstellen. Aanstaande dinsdag, 10 juni, stemt de Kamer over het voorstel.

 

Zie ook:

- Tweede Kamer wil positie openbare bibliotheken versterken (mei 2014)


Reacties

Reacties

Maarten Asscher 06/06/2014 13:52

Alles wat met internet in aanraking komt, wordt op den duur gratis. En alles wat wordt gedigitaliseerd komt vroeger of later op internet. Tel uit je verlies.

Marc van Gisbergen 05/06/2014 19:15

Het moet niet gekker worden. De politiek die beslist over zaken die marktpartijen aangaan...
Waar is de NMA? Ik zeg boycotten die onderhandelingen! Het gaat hier niet om uitgevers of boeken maar om auteurs.

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
 

PERSONALIA

Philippe Robbers treedt vanaf 14 maart in dienst bij CB als sales- en accountmanager digitale media. PERSONALIA

NIEUWSBRIEF

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer per week de laatste ontwikkelingen en actualiteiten uit het boekenvak in uw mailbox.

Nieuws?

Geef het door aan via de mail: redactie@boekblad.nl of bel: (030) 763 1264.

Pubmedia

Boekblad is een uitgave van PubMedia.
© 2016 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.