PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

Maaike le Noble: Rowling schreef met 'The Casual Vacancy' meesterwerk

Afdrukken

28 september 2012 Enno de Witt 0 reacties

Uitgever Maaike le Noble van Meulenhoff Boekerij, waar 17 oktober de vertaling verschijnt van de nieuwe roman van J.K. Rowling, noemt The Casual Vacancy een ‘meesterwerk.’ Ze verbaast zich over een aantal negatieve reacties op het boek.

Bij Meulenhoff Boekerij hangt sinds kort een vlag van 'The Casual Vacancy' van J.K. Rowling

Bij Meulenhoff Boekerij hangt sinds kort een vlag van 'The Casual Vacancy' van J.K. Rowling

De critici waren gisteren niet allemaal even enthousiast, waarbij opviel dat hun kritiek vooral was gericht op de schokkende inhoud van het boek. Veel lezers hadden na de brave Harry Potter-boeken blijkbaar moeite met een Rowling die zich te buiten gaat aan grove taal en het beschrijven van de minder prettige kanten van het leven. ‘Ik verbaas me over alle aandacht voor die negatieve reacties’, zegt Le Noble. ‘Er wordt gedaan alsof Rowling de eerste is die over seks schrijft.’

 

Le Noble vermoedt dat velen Rowling haar enorme succes niet gunnen. ‘Bovendien zijn er ook heel veel positieve recensies. Het houdt elkaar in evenwicht. Ik reken me in ieder geval gelukkig dat ik het boek heb kunnen lezen zonder al die extra informatie, met alleen een flaptekstje in mijn hoofd. Ik durf te zeggen dat het een meesterwerk is. Er zijn natuurlijk passages die je geschokt leest; ik vind dat juist het knappe. Natuurlijk heeft iedereen een mening over dit boek. Het is ook zo’n geliefde auteur, alleen al op Twitter gaan per seconde honderden tweets over haar.’ Le Noble herkent als Potter-fan ook veel in het nieuwe boek: ‘De manier waarop ze verhalen vertelt en hoe ze je meesleept. De manier waarop ze personages neerzet, is onnavolgbaar. Je vindt iemand eerst aardig, dan niet, en dan toch weer wel.’

 

Volgens Le Nobles eigen waarneming loopt de Engelse editie in Nederland goed: ‘Bij Scheltema gingen ze als warme broodjes over de toonbank. Wij zijn de hele dag platgebeld door de Nederlandse en de Vlaamse pers.’ Hoe de Nederlandse vertaling straks in de markt wordt gezet, kan ze nog niet zeggen, behalve dat er veel aandacht besteed zal worden aan de promotie. Aan de gevel van Meulenhoff Boekerij wappert sinds gisteren een enorme Rowling-vlag.

 

De kans dat Rowling naar ons land komt, is extreem klein, maar Le Noble sluit het toch niet helemaal uit: ‘Ze wordt in zoveel landen uitgegeven. We weten wel dat ze op 16 oktober een heel groot event doet in New York, die naar alle Amerikaanse boekhandels wordt gelivestreamd.’

 

De digitale versie van het boek had gisteren met enige tegenslag te maken, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse uitgever Little, Brown bracht het bericht naar buiten dat er technische problemen waren met het e-boek. Het ging om de instellingen van lettergrootte en -kleur en marges. Lezers en boekverkopers hadden de uitgeverij daar attent op gemaakt. Little, Brown bracht dezelfde dag nog een bestand uit dat het wel helemaal goed deed, en vroeg boekverkopers contact op te nemen met klanten die de oude versie hadden gekocht, en hen te wijzen op de mogelijkheid dat te downloaden. Om hoeveel exemplaren het ging, is niet bekend.

 

Zie ook:

- Geen stormloop op The Casual Vacancy van J.K. Rowling (sep 2012)

- Vertaling roman J.K. Rowling al begonnen op beveiligde locatie (augs 2012)

- Publicatiedatum Nederlandse J.K. Rowling bekend: 17 oktober (jul 2012)

- De Harmonie: niet geboden op Rowling (apr 2012)

- Boekerij verwerft rechten eerste roman J.K. Rowling (apr 2012)

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
 

PERSONALIA

Philippe Robbers treedt vanaf 14 maart in dienst bij CB als sales- en accountmanager digitale media. PERSONALIA

NIEUWSBRIEF

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer per week de laatste ontwikkelingen en actualiteiten uit het boekenvak in uw mailbox.

Nieuws?

Geef het door aan via de mail: redactie@boekblad.nl of bel: (030) 763 1264.

Pubmedia

Boekblad is een uitgave van PubMedia.
© 2016 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.