PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

Google censureert Chinese site

Afdrukken

26 januari 2006 LThV 0 reacties

Google gaat de resultaten van zijn gisteren gelanceerde zoekmachine google.cn screenen op termen die de Chinese overheid onwelgevallig zijn. Dat meldde gisteren NRC Handelsblad. 'Dit was precies waar ik bang voor was', zegt Saskia de Vries, directeur van Amsterdam University Press, de eerste Nederlandse uitgeverij die met Google Print in zee ging.
Momenteel zoeken internetgebruikers in China met het internationale google.com. Het bedrijf heeft geen servers staan op het Chinese vasteland. Dit heeft tot gevolg dat de snelheid van de zoekmachine ernstig te wensen over laat. China heeft ruim honderd miljoen internetgebruikers. In ruil voor medewerking staan de servers straks in China zelf. Verder maakt de lancering van een specifieke Chinese versie van Google het mogelijk om advertenties voor de Chinese markt te gaan verkopen.
 
Zoekopdrachten naar woorden als 'Dalai Lama', 'Falun Gong' en 'Taiwanese onafhankelijkheid' zullen echter voor Chinese websurfers geen resultaat opleveren. Hiermee gaat Google gaat als laatste van de grote internetbedrijven akkoord met de eisen die de overheid stelt aan nieuwkomers op de Chinese markt. Yahoo, eBay en Microsoft deden al aan zelfcensuurop hun sites. Yahoo hielp de Chinese overheid zelfs met het opsporen van een dissidente blogger. De knieval van Google komt niet onverwacht. Het bedrijf bezit in China slechts 30 procent van de markt voor zoekmachines,terwijl het in de rest van de wereld een dominante positie inneemt.
 
In een eerste reactie zegt Saskia de Vries, directeur van Amsterdam University Press (AUP), de eerste Nederlandse uitgeverij die met Google Print in zee ging, niet blij te zijn met dit bericht.: 'Wij zijn onder andere met Google in zee gegaan omdat zij dezelfde missie hebben als wij als University Press, namelijk zorgen dat alle (wetenschappelijke) informatie overal ter wereld toegankelijk gemaakt wordt . Ik heb het overigens altijd jammer gevonden dat niet de universiteits-bibliotheken dat zijn gaan doen, maar tot nu toe dacht ik: Google heeft niets verkeerd gedaan. Maar met dit besluit zijn ze met hun eigen missie aan het schuiven.' (LThV)

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
 

PERSONALIA

Hannah van Soelen is op 18 januari begonnen bij Xander Uitgevers PERSONALIA

CONTACTGEGEVENS BOEKBLAD

Boekblad is sinds oktober 2014 een uitgave van uitgeverij Pubmedia. De contactgegevens van Boekblad zijn veranderd. COLOFON

Pubmedia

Boekblad is een uitgave van PubMedia.
© 2016 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.