PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

‘Bibliotheken belangrijk voor groei e-boeken’

Afdrukken

11 oktober 2013 Vincent Elzinga 0 reacties

FRANKFURT - Het jaarlijkse CB-seminar over e-boeken op Frankfurt ging voor een groot deel over het uitlenen van e-boeken door bibliotheken.

Theo Bijvoet, hoofd Letteren & Bibliotheken bij het ministerie van OCW: ‘De bibliotheekbranche heeft vanaf 2015 bij indicatie 15 miljoen euro beschikbaar voor inkoop van e-boeken.’

 

Diederik van Leeuwen, directeur Bibliotheek.nl, en Theo Bijvoet, hoofd Letteren en Bibliotheken bij OCW, betoogden onder meer dat het voor de groei van de e-boekenmarkt belangrijk is dat bibliotheken e-boeken kunnen uitlenen. De bibliotheken hebben immers 4 miljoen leden, van wie de helft volwassenen. Ook het ministerie staat erachter. Ze heeft zich op het standpunt gesteld dat goed toegankelijk en betaalbaar legaal aanbod van e-boeken het risico op illegaal gebruik verkleint.

 

De bibliotheekbranche heeft vanaf 2015 bij indicatie 15 miljoen euro beschikbaar voor inkoop van e-boeken. Dat bedrag is gebaseerd op het voor ‘tijdelijke terbeschikkingstelling’ beschikbare aantal e-titels. Dus hoe meer titels beschikbaar zijn voor uitlening, hoe hoger dat bedrag kan worden in de toekomst. 

Van Leeuwen ging ook uitgebreid in op de drie categorieën waarin de e-boeken worden verdeeld: head, shoulder en longtail. Head bevat titels die jonger dan een jaar oud zijn. Bibliotheekleden betalen daar 1-3 euro extra voor per stream/download. Boeken tussen 1-3 jaar oud, daar betalen bibliotheken 36 cent per uitlening voor aan de uitgevers en voor de longtail, ouder dan drie jaar, geldt dat Bibliotheek.nl het eerste jaar 24 cent per download/stream betaalt en daarna 12 cent. Bibliotheek.nl start met shoulder en longtail, head volgt later.

 

Zie ook:

- Bibliotheken lanceren in januari e-boekplatform (september 2013)

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
 

PERSONALIA

Paula Vrolijk-de Vries is per 1 november gestart bij Genootschap Onze Taal PERSONALIA 

PRIJZEN

De onderkant van sneeuw van Ilse Ruijters (House of Books) wint Hebban Thriller Debuutprijs 2015 KORT NIEUWS

NIEUWSBRIEF

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer per week de laatste ontwikkelingen en actualiteiten uit het boekenvak in uw mailbox.

Nieuws?

Geef het door aan via de mail: redactie@boekblad.nl of bel: (030) 763 1264.

Boekblad is een uitgave van PubMedia.
© 2015 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.